Je hebt er ongetwijfeld wel iets over gehoord of gelezen: subsidie voor energiebesparing. Maar, wanneer krijg je die subsidie nou? En wie krijgt die subsidie?

Misschien ben je al van plan om bijvoorbeeld je beglazing te laten vervangen door HR+++ triple glas of om je buitenmuren te isoleren. Dan is het aan te raden om eens te kijken of de maatregelen die je in gedachten hebt, ook onder de subsidieregeling vallen.

Wanneer je twee of meer maatregelen voor isolatie laat uitvoeren, kun je ongeveer 20% subsidie krijgen. Klinkt aantrekkelijk toch? En daar komt nog bij dat je, naast dat percentage, nog meer subsidie kunt krijgen voor een aantal extra energiebesparende maatregelen, zoals een isolerende voordeur en advies op maat.

De maximale subsidie is € 10.000 euro, maar als je je woning zeer energiezuinig of energieneutraal maakt, kun je een bonus subsidie krijgen.

Dit gaat om een landelijke regeling. Je kunt deze subsidie combineren met andere subsidies van bijvoorbeeld de gemeente of provincie of met een Energiebespaarlening.

Wat valt onder energiebesparende isolatiemaatregelen?

 • Spouwmuurisolatie: het isoleren van bestaande spouwmuren in de thermische schil
 • Dakisolatie: het isoleren van het bestaande dak in de thermische schil, of van de bestaande zolder- of vlieringvloer (als de zolder onverwarmd is)
 • Vloerisolatie en/of bodemisolatie: het isoleren van de bestaande vloer en/of de bestaande bodem (ofwel de kruipruimte) in de thermische schil
 • Gevelisolatie: het isoleren van de bestaande binnen- of buitengevel met isolatiemateriaal
 • Hoogrendementsglas: het vervangen van glas in de thermische schil door HR++-glas of door triple glas

Let op: Als u triple-glas neemt, dan moet dit altijd in combinatie met het vervangen van het kozijn door een isolerend kozijn. Hoogrendementsglas mag gecombineerd worden met panelen in het kozijn met dezelfde U-waarde.
Bron: website RVO.nl

Wat zijn de voorwaarden voor isolatie subsidie?

 • Je bent eigenaar van het huis EN je woont er zelf ook; je bent dus eigenaar en bewoner. Ben je woonachtig in een appartement met een VvE? Dan kun je ook kiezen voor de subsidieregeling voor VvE’s.
 • De subsidie is alleen aan te vragen voor maatregelen die op of na 15 augustus 2019 zijn uitgevoerd.
 • Je laat twee of meer energiebesparende maatregelen uitvoeren (spouwmuurisolatie/dakisolatie/vloerisolatie/bodemisolatie/gevel isolatie/hoogrendementsglas)
 • Per maatregel is er een minimum aantal vierkante meters dat geïsoleerd moet worden. De hoeveelheid verschilt per woningtype. Laat je echter het hele dak, de hele gevel, vloer of alle ramen isoleren dan voldoe je ook aan dit vereiste.
 • Je krijgt maar één keer subsidie voor een woning. Wil je meer dan twee maatregelen nemen? Bundel deze bij elkaar en vraag dan voor alles tegelijk subsidie aan. Heb je het huis gekocht en heeft de vorige eigenaar al een keer subsidie aangevraagd? Dan krijg jij helaas geen subsidie meer.
 • Je vraagt de subsidiemaatregelen aan NADAT ze zijn uitgevoerd.
 • De regeling geldt alleen voor maatregelen in een bestaande woning en dus niet voor een nieuwe aanbouw of nieuwbouwwoning.
 • De maatregelen moeten uitgevoerd zijn door een bedrijf en niet door jezelf.

Hoe vraag ik subsidie aan voor energiebesparende maatregelen?

Wil je subsidie aanvragen? Of meer informatie?

De website van Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland staat vol met de benodigde informatie en een handige rekentool. Ook het aanvragen van een subsidie kan via de website van RVO.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *